niedziela, 24 kwietnia 2016

Panna Cotta z sosem malinowym

6 porcji
Składniki:
Panna Cotta

  • 600 g śmietanki kremówki (30 - 36%)       
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 g cukru (pół szklanki)
Sos malinowy

  • maliny (najlepiej mrożone)
  • 2 łyżeczki
  • pół cytryny
Przygotowanie:
Panna Cotta
200 g śmietany kremówki (1 szklankę) wlać do rondelka wraz z cukrem waniliowym oraz cukrem. Na małym gazie gotować, od czasu do czasu mieszając do czasu, aż zacznie wrzeć. Do małej miseczki wsypać żelatynę, dolać wody i wymieszać. Potem zostawić na kilka minut i wsypać do rondelka. Wszystko wymieszać. Gdy już wymiesza się wszystko, wystawić na dwór, aż ostygnie. W tym czasie do miksera wlać 400 g śmietanki kremówki i ubić na sztywną masę. Gdy już się ubije można wlać z rondelka do miksera i zmiksować, aż się zmiesza wszystko ze sobą. Następnie można wlać do czego chcecie i wstawić do lodówki (jeśli ktoś chce szybciej to wstawić do zamrażalnika. Po tym, jak już deser zastygnie można wyjąć z lodówki.
Sos malinowy
Maliny rozmrozić i wsypać do rondelka i gotować na małym gazie. Do tego dodać cukier i wycisnąć sok z cytryny. Pomieszać. Potem przecedzić przez sito i można nalewać do Panna Cotty.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz